Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybářem jsem již dost dlouho, tudíž to u mne není jen módní záležitost. Ještě bych chtěl připomenout, že ulovené vybrané ryby si odnesu od vody a jíme je celá rodina. A v některých úpravách jim dávám přednost i před masem červeným. Ovšem každý týden ho ale mít nemusím. Zastáncům "Chyť a pust" se tímto omlouvám.

S lovem ryb jsem začal již ve třetí třídě, to byl rok 1965. Potom jsem několik roků vynechal a zase mě to chytlo v roce 1975 a od té doby jsem nepřetržitě členem Českého rybářského svazu v místní organizaci Vysoké Veselí. Chytal jsem ryby v Bulharsku, i v moři, v bývalé Jugoslávii, na Váhu na Slovensku. V Čechách to byly hlavně přehradní nádrže. Občas jsem jezdil na Rozkoš, Pastviny, Hracholusky, Slapy-Živohošť a můj nejoblíbenější revír-Lipno. Troufám si tvrdit, že dvě lokality znám velmi dobře. Nejdříve jsme jezdili do Jenišova u Horní Plané a později do Dolní Vltavice. V Dolní Vltavici jsme měli pronajatou chatu asi dvacet metrů od břehul. Samozřejmě, i když se to nesmí, jsme měli lovné místo označeno bójkou asi 250 metrů od břehu na hraně zlomu, kde z hloubky cca šesti metrů se dno prudce svažovalo do nějakých dvanácti metrů. Chytali jsme hlavně kapry mezi 55-75 cm. Občas najelo i hejno cejnů, kteří spolehlivě brali i boilies nebo 6 zrn kukuřice. Někdy to již byl útok na nervy. Když jsem zavezl lodí těch 250 metrů ve větru, dešti a půlmetrových vlnách a vše se mě podařilo napnout, tak po pěti minutách záběr a půlmetrový cejn. A mohl jsem  začít znovu. Prostě na Lipno nedám dopustit. Ať je hezky nebo ošklivo. Pověstné jsou dost silné větry a docela slušné vlny. Může Vás potkat i déšť trvající i několik dnů. Ale i tak toto jezero nemá chybu. Jedinou snad nevýhodou je její obrovská plocha, tudíž se ryby obtížněji hledají. Na tento revír jsem jezdil pravidelně 26 let. Pak se podařilo koupit chatu na Slapech v lokalitě Županovice. Od té doby tedy jezdím tam. Většinou je ale tolik práce, že se jen málo dostanu k vodě. Spíše jen vláčení nebo na dno na candáty. Bohužel k delšímu krmení na kapry jsem se ještě nedostal.

V místě bydliště chytám na řece Cidlině, nádrži ve Vysokém Veselí, rybník Bašnice a písáky kolem Chlumce nad Cidlinou a písák Štít, kde jsou opravdu nádherní kapři. Horní míra je stanovena na 70 cm, a pokud chytnete správný čas a konzumujete ryby, máte docela problém. Vetšinou totiž chytíte kapra přes těch 70 cm. Již několik let se chystám na Labe, ale zatím to nevyšlo. Tak snad letos. Hm, tak letos to taky nevyšlo. Tak snad až příští rok. Pokud jezdíte na Labe poraďte nějakou lokalitu. Díky. 

 

Náhledy fotografií ze složky RYBY

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář